Az utolsó falat

A nagymamám mindig azt mondta, hogy “ha egy tál cseresznyét úgy eszel meg, hogy a legszebb, legfinomabb szemeket a végére hagyod, jól laksz, mielőtt ezekhez elérnél, ha viszont mindig a legszebbet választod, akkor meg tudod enni az egész tálat úgy, hogy folyamatosan a legjobbat etted”.

Nos ez igaz, ám mégis, biztos sokan úgy vannak ezzel, mint én, hogy azt gondolom, hogy ha eszem valamit, akkor az utolsó falatnak tökéletesnek kell lennie, hogy a legjobb ízélmény maradjon meg az emlékeimben. Ha mondjuk húst, krumplit és salátát eszem, akkor az utolsó falat gondos körültekintéssel a következőképp néz ki: Egyrészt a lehető legnagyobb, persze szájméret-korlátokkal, a hús legfinomabb része, mellé ízlésesen elhelyezve a krumpliból pont ugyanannyi, amekkora a husi és a salátából is pont annyi, aminek karakteresen lehet érezni az ízét, de nem nyomja el a többiét.

 

DSCF3128

(forrás: lelekdorombolo.blogspot.com)

Nem könnyű.

Az őszibaracknak ugyan becsületből megeszem a héját, mert ugyebár abban van a vitamin, de még a barack előtt, hogy ne rontsa a gyümölcs ízét és állagát.  A görögdinnye lúzer gyümölcs, mert pont az alja a nem finom, ami mindenképp utoljára jön, ha a héjából késeljük ki. Nem is nagyon szeretem. A fagyit sem, mert a végére marad a tölcsér, bár üvegpohárba kérve ezt meg lehet úszni. Vagy inkább jégkrémet kell enni!

Vannak olyan kaják, amikből kifejezetten nehéz az utolsó falatot megkomponálni, ilyen például a jó öreg hamburger. No nem a gyorséttermi műanyaghulladék, amivel semmiképp nem élnék, hanem a régivágású, szaftos, puffancsba rakott húspogácsa, egy csomó mustárral, kecsappal és csalamádéval.

Na ez nehéz ügy. Tudvalevő, hogy a közepe tartalmazza az összetevőket a megfelelő arányban, tebát ott van minden. Ezért kívülről befelé kell enni, viszont közben forgatva, mert ha csak egy irányból támadunk, akkor a másik végén kicsusszannak a dolgok.

Még így is előfordulhat, hogy a végén a kezünkben szétesik az utolsó, várva várt kompozíció, ilyenkor jön a sírásközeli mérges állapot, mert az összes munkánk kárba veszett ugyebár. És a tenyérből-kievős bénázás, miközben a mustár-kecsap-csalamádélé egyvelege végigfolyik az alkarunkon, természetesen csakis akkor, ha hosszú ujjúban vagyunk.

Leírhatatlan a csalódás, amikor az utolsó falat csúnya kudarcba fullad. Amikor például nem veszem észre, hogy a narancsnak pont az a része romlott, ami a legjobbnak tűnt.

Szegény Istvánom (aki utálja a konyakosmeggyet) hasonlóképp járt tegnap. Este hazafelé beugrottunk sütikéért a cukrászdába (mert megérdemeljük), és természetesen feketeerdő tortát vett magának, hiszen az a kedvence. Finom meggy, meg csoki, meg fehér krém. A tortán egy szem meggy díszelgett, amit ő gondosan félretett utolsó falatnak, mikor ezt elfogyasztotta, csak annyit láttam, hogy ökölbe szorul az arca és hirtelen “nagyon kivan”.  Azt hittem ráharapott a magra, és letört legalább az egész fogsora, vagy valami rettenetes fájdalmat érez. De nem. Csak a meggy konyakos volt.

Reklámok

4 Responses to Az utolsó falat

 1. Szanyó Bea szerint:

  Nagyon jó írás… hasonlóképpen gondolkodom a témában jómagam is.

  De egy dologgal mégis kiegészíteném:

  Az utolsó falatot elkérni HALÁLOS… MÁR-MÁR ISTEN ELLENI VÉTEK, amit – ha én hoznám a törvényeket – biztosan a Magyar Alkotmányban is lefektetnék.

  Legyen az apu, anyu, férj, legjobb barát… az utolsó falatot NEM ADOM!!!

 2. Acsády Kriszti szerint:

  Én is kiegészíteném! Kakaóscsiga-közép bevédéssel! :DDD NYAMMM! 😀 /A szélét szívesen odaadom :D…/

 3. Szabóné Szabó Zsuzsanna szerint:

  Az én utolsó falatomat mindig 2 cairn terrier lánykám kapja. Így nem kell védenem anyatigrisként, azonkívül a 2 csajszi is fegyelmezetten végigüli az egész étkezést. Nincs nyüszögés, nincs combba-köröm-mélyesztés, max. egy kis fenékrázás, ha a fejem feléjük fordul és egy féloldalas vigyor, hogy “Nem igyekeznél? Baromira éhesek vagyunk ám!”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: