Arcmemória

Először is szeretnék mindenkitől bocsánatot kérni, akiknek az elmúlt 33 év során nem köszöntem és persze azoktól is, akiknek az elkövetkezendő időkben nem fogok. És persze azoktól, akiknek kellemetlen fejtörést fogok okozni azzal, hogy számukra teljesen idegenként rájuk köszönök.  Lesz ilyen. Sok. Nem azért mert gizda vagyok, hanem, mert nem ismerem fel őket. Rossz az arcmemóriám.

Pontosabban inkább úgy fogalmaznék, hogy nincs. Volt olyan, hogy saját anyukámat nem ismertem fel szemüveg nélkül – mármint az ő szemüvege nem volt rajta.

Egyszer a szomszéd néni alattomosan jött velem szembe az utcán – azért alattomosan, mert nem volt a megszokott helyén, a kertjében, kezében kapával, szóval csalt és lehetetlen helyzetbe hozott, aminek persze az lett az eredménye, hogy ő már messziről cukin mosolygott, miközben feltartóztathatatlanul közeledett felém, én meg baromira nem értettem, mit vigyorog az idős néni, aki felém tart. Így aztán mosolyogva, némán elmentünk egymás mellett.

István legjobb barátjának, aki amúgy nagyon egyedien néz ki, mivel teljesen kopasz, valamint karakán arcvonásokkal bír, háromszor mutatkoztam be, egy-két hetes eltérésekkel.

Hozzáteszem, hogy a világ gonosz egy hely. Nem ér, ha úgy hoz össze a sors más zenészekkel, hogy épp nincs náluk a hangszerük, vagy más kutyásokkal úgy, hogy kutya nélkül, sőt nem kutyás, hanem normális utcai ruhában vannak! Szerintem ez teljesen övön aluli!

Amikor egy számomra idegen (esküdni mernék, hogy sosem láttam azelőtt) lelkesen kérdezgeti, hogy mizujs velem mostanában, hogy vannak a kutyák, a zenélés, a házépítés, és teljesen képben van velem kapcsolatban, sőt hozzáteszi, hogy jó lenne MEGINT összejönni és programolni együtt valamit, az a legnehezebb. Ilyenkor vagy Istvánt elrángatva gyorsan megpróbálom megtudni, hogy ismerem-e az illetőt, illetve honnan, vagy, ha egyedül vagyok, akkor jön az “általános arc” és próbálok észrevétlenül olyan kérdéseket feltenni, amikből rájöhetek, hogy kivel beszélgetek, pl: Mikor is volt, amikor legutóbb találkoztunk? És akkor is ilyen volt a hajad? Vagy “all in” jelleggel: Hogy van a kutyád? (Ilyenkor persze belecsúszhatok abba a válaszba, h nincsen és amúgy együtt zenéltünk valahol, de 50 % esély néha olyan soknak tűnik).

No és ne feledjük a másik oldalt: idegeneknek harsány köszönés, integetés és óriás mosoly. Majd gyorsan elfordulás,(miután úgy néznek rám, mint a lőtt medve) a telefonom kényszeres tanulmányozása, mintha hirtelen valaki mondjuk üzenetet küldött volna. Szegény áldozat meg gondolkodhat, hogy miért köszöntek neki. Vagy az integetésnek induló, de útközben hajigazításba torkolló mozdulatsor, mert rájövök, hogy valóban idegen, akinek lelkesen köszönni akartam.

És a legalja: Amikor vad magabiztossággal bemutatkozom valakinek, mert végre egyszer tuti biztosan tudom, hogy még nem láttam soha, amire a válasz: – De hát már találkoztunk!

Reklámok

6 Responses to Arcmemória

 1. Acsády Kriszti szerint:

  Kihagytad a kedvencem! Amikor vadul integetnek tőled 5-10 méternyire, feléd…… persze valakinek a hátad mögött… jááááj :S. (Én eddig mindig visszaintegettem…)

 2. Ashura szerint:

  Tetszett a post! 🙂 Kicsit megnyugtató a tudat hogy nem egyedül vagyok egy ilyen dologgal. Teljesen átérzem a helyzeted. Kissé kellemetlen amikor családi összejövetelen 4 nagybácsi közül próbálom beazonosítani a rokonokkal való elejtett mondataik alapján, hogy pl Imre bácsi az aki kockás ingben van….

 3. nickikutya szerint:

  Ha esetleg az icipici 🙂 Nicki kutyámmal jelenek meg egy koncerteden, felismersz??? Hihihi (az érdi bernáthegyis gazdi, akinek a karját vállból tépi ki a kutyuska sétáltatásnál 🙂 )

 4. Rea szerint:

  Jó, hogy megtaláltam a posztod, ezzel küzdök én is. Csütörtökön volt a legalja, nem ismertem fel az osztálytársam a folyosón – egy éve járunk ugyanoda és mindennap 3-6 órát töltünk el egy légtérben, sokszor egymás mellett is ülünk. Hogy mi volt a probléma? Alapvetően ő hiperaktív és be nem áll a szája, most meg csendben ült egy széken. :S Trükkös.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: