Várandós vagy terhes?

Csodálatos dolog, mikor egy új élet keletkezik. Csodálatos, hogy mi, nők átélhetjük ezt, testünkből táplálva majdan megszülető gyermekünket. A legcsodálatosabb dolog a világon. Tényleg.

Kivéve az apróbetűs részeket.

Az émelygés például egy rendkívül alattomos dolog: az ember úgy érzi, jobb lesz kicsit, ha eszik. Ám a valóság: addig jobb, AMÍG eszik! Tehát az ember eszik. Mindig. Kivéve, ha épp alszik. Tök jó, mert így egy cuki kis zsírrétegre (jönnek a layer-ek, mint a photoshop – ban) lehet szert tenni már az első 3 hónap alatt. Mert a 12. hét után, az émelygés, mintha elvágták volna, elmúlik.

Kivéve, ha nem. (Nekem nem.) Akkor tovább émelyegsz és eszel. Persze ezzel együtt jön a székrekedés, amit “megváltozott emésztés” kóddal szoktak illetni a szofisztikált leírások. Nem megváltozik, hanem NINCS (illetve minden szublimál). Persze ettől még erősebb az émelygés. Székrekedés ellen mit lehet tenni? Enni. olyan dolgokat, amik segítenek. Vagy nem.

Ha a 12. héten nem múlik az émelygés, akkor azt mondják, majd elmúlik, ha már érzed, hogy mozog. Ha akkor sem, akkor így jártál.

Közben persze eszel és növekedsz. Te is, meg a baba is. Lassan-lassan megérzed a mozgást, ami tényleg nagyon aranyos dolog. Ám rövid idő után rájössz, hogy magzatod a vízilabda válogatottat megszégyenítő módon képes pörögni odabenn, viszont labdának a húgyhólyagodat használja. Egyik pillanatban hirtelen azt érzed, hogy mindjárt összepisiled magad (az a nagyon durva érzés, amikor már égetően görcsöl a húgyhólyag és környéke és csak görnyedve tudod megközelíteni a wc-t), majd amikor odaérsz, semmi. És ez így megy 7 nap és 7 éjjel és tovább.

A borotválkozás. Szépek voltak a 80-as évek, amikor nyáron hónaljkutya-kiállítás volt a metrón és a strandon a  bikinivonalból kiburjánzó szőrdzsungelen megcsillantak a napocska sugarai, miközben száradt, de magam nem ebben a szellemben élem az életem. A borotválkozás most olyan, mintha elmennék a Láthatatlan kiállításra (amikor az érzékeid vezetnek). Szakállnyírót csak akkor javasolok, ha az ember sok sebből szeretne vérezni.

Csodálatos kismamaruhákat lehet kapni, feltéve, hogy az ember otthon, vagy bárhol máshol tétlenül szeretne ücsörögni. De ha netán kutyái vannak és annyira felelőtlen, hogy még foglalkozik is velük ott KINN, a cudar szabad ég alatt, és ezt nem egy habos-babos rózsamintás tunikában szeretné megtenni, hanem egy SPORTOS(!) rövidgatyában, akkor “sorry but”. Persze csilliárdokért ezekhez is hozzá lehet jutni.

Az álmok. Zseniálisak. Én például rendszeresen álmodom, hogy megcsal a férjem (ő a világon a legjobb fej egyébként), pont most olvastam, hogy ez normális és bármennyire intenzív az élmény, ne engedjük, hogy elrontsa a babavárást, mert nem a valóságról szól, hanem arról, hogy mennyire fontos nekünk a másik.

Köszi. az elmúlt két hétben többször omlottam össze, mint a szomszéd családnál esténként a Jenga.

A légszomj az egyik nagy kedvencem! Néha pár lépés után, néha csak egy cipőbekötési kísérlet során, vagy csak úgy az ember nem kap levegőt, emiatt lihegni kell, mint Sophie Silver a “Dudán innen, Dudán túl” első részében. Ilyenkor ijedten néz rám a környezetem: “-Jól vagy? ….-Persze, csak terhes vagyok…”

Egy hónapja elkezdett fájni a jobb oldalamon a bordáimnál, a mellem alatt levő rész. Jól beparáztam, hogy biztos az epém, mivel kajálás után volt a legrosszabb és az epe elvileg ott van… Megkértem a szonográfust a legutóbbi ultrahang alkalmával, hogy nézze meg. Megnézte. Kiderült hogy a fájdalom forrása egy bél. Egy BÉL! Ott fent!

Hihetetlen, hogy az ember mennyi várandósság-szakértővel van körülvéve! Persze mind elvárják, hogy csakis szuperlatívuszokban beszélj a terhességről, ha netán meg mered említeni, hogy nem annyira jó, hogy például minden reggel egy tonna alvadt vért fújsz ki az orrodból (közben rájöttem, hogy valamivel kompenzálni kell a menstruálás hiányát), akkor már csúnyán néznek rád.

Egy nem teljesen józan idősödő úr párás tekintettel közölte velem, hogy neki van 4 gyereke és ő mindent tud a terhességről! MINDENT! (Vajon hányat szülhetett ő?)

Én ekkor arra gondoltam, hogy legszívesebben leütném egy péklapáttal. Nagyon dulván. Hogy a kék égbe tudhatna ő bármit is a terhességről, én sem tudom, hogy neki milyen, amikor huncutkodik a prosztatája!

A másik, aki azért kérdezi meg, hogy hogy vagyok (általában pasi), hogy szinte meg sem várva a válaszomat, a saját feleségének a saját terhességéről kezdjen el beszélni (kit érdekel…), leginkább arról, hogy az ő felesége csak 8 kilót hízott a terhesség alatt!

Kösszépen.

És a kérdések. Én nem akarok mindenkivel egyfolytában erről beszélni…de muszáj.

” Hogy van a pocaklakó?”

Először is: Anyád. Mi az, hogy “pocaklakó”??!! Magzat, baba, Vince (ez lesz a neve), akármi, de nem ez.

Amúgy ő jól van, kábé a világon ő van a legjobban, védett, meleg, puha helyen, ahova non-stop  érkezik az ellátmány.

ÉN hogy vagyok! Ezt persze nem kérdezik, max. azt, hogy élvezem-e?

Persze, minden csudaszép és csudajó, szerintem mindenki imád 15-20 kilót hízni 9 hónap alatt, úgy járni, mint egy elcseszett pingvin, egyfolytában botladozni,  émelyegni, lihegni, olyan fejfájásrohamokat átélni, mint még soha,  nem aludni, tétlenül nézni, ahogy képtelen olyan dolgokra, amik régen nem okoztak gondot (és most az egyszer nem igaz, hogy minden fejben dől el).

De Vincét várom. Jobban és jobban. Egyre többet gondolok rá, hogy milyen lesz, ha itt lesz… soha nem jut eszembe, hogy ő lenne minden kellemetlenség okozója. Ő cuki, ez biztos. Már tudom, hogy reggel ötkor kel, érzem, ha csuklik, érzem, ha leér hozzá a zabpelyhes keksz.  Vajon ő mit érez, ha tüsszentek?

Már kiságy is van és elkezdtem fészket rakni, pontosabban rakatni a férjemmel, mert én nem emelhetek, nem tologathatok bútorokat, de ő lelkesen segít és tervezget velem. Látom, ahogy lassan összeállnak a dolgok körülöttünk és mire Vince megérkezik, minden kész lesz.

kittvin

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: