Praktikus tanácsok újszülöttekhez – ruhák és pelenkázás

Vince már elmúlt hat hetes, hivatalosan már nem újszülött, hanem csecsemő. Az első hat héten nagyon sokat tanultam róla-magamról (mindig azt hittem, hogy ha lesz gyerekem, majd én fogom őt tanítani…pedig ő tanít engem, nap, mint nap, szeretetre, türelemre, elfogadásra, elérzékenyülésre…mindenre). Természetesen ő a legcukibb, legokosabb, legszebb baba a világon és én természetesen nem vagyok elfogult anyuka. Ezt onnan is tudom, hogyha a férjemet kérdezem,  ő is ugyanezt mondja. És ő nagyon okos ember.

Sok új kifejezéssel ismerkedtem meg, illetve sok praktikus dolgot tanultam. Nézzük csak sorjában:

Ruhák: Két alapvető ruhaféléből áll a ruhatár, ezek a body és a rugdalózó. A body kerül alulra, közvetlenül a bepelenkázott testre, kb. úgy néz ki, mint a kislányok tornadressze, lehet ujjatlan, rövid ujjú, vagy hosszúujjú, láb része nincs, a lábak között kell zárni, általában patentokkal. Olyan, mint a Gombóc Artúr féle csokoládé, van belőle patentos, gombos, átlapolós, galléros, pamut, nem pamut, belebújós, végig patentos, két patentos, három patentos  (tiszta patent fesztivál van itthon, fogalmam sincs hány patentot kapcsoltam ki-be eddig és fogok ezután, de szinte már álmomban is hallom a jellegzetes patent-hangot, de így legalább minden patent 🙂 )

Viszont nem ugyanolyan a megítélése általam, mint az említett csokiknak. Először is: Igaz ugyan, hogy tél van, de ha egy hosszúujjú bodyt adok a gyermekre, amire természetesen egy hosszúujjú rugdalózó kerül, akkor egy negyed órás precíziós művelet az, hogy úgy adjam fel rá, hogy a body ujja közben ne csússzon vissza a hónaljáig, amitől úgy néz ki, mint egy kigyúrt kopasz csávó, akinek elállnak a karjai a testétől. Szóval nem kell a hosszú ujj. Tök jó a rövid. És a gallér, meg ilyen úri huncutságok is tök fölöslegesek, konkrétan csak zavarják szegény Vincét, főleg, amikor véletlenül (mivel Vince nem statikusan egyhelyben fekszik) feltűrődnek az arcába. Ugyanez igaz a gombokra: próbáljatok meg normál méretű kezekkel petesejt méretű cuki kis gombocskákat ki és begombolni villámgyorsan, miközben az újszülött épp ordít, mert valami gyíkja támadt a pelenkázással….na nem, éljenek a patentok! Nem véletlen, hogy a chippendale fiúk is azokat használják. Így én is teátrálisan le tudom majd később tépni egy mozdulattal Vincéről a ruhát a pelenkázáshoz, ha gyorsan kell cselekedni.

Rugdalózó: Ez a kezeslábas, overáll szerű cucc, amin még több a patent. Egy cippzárassal is találkoztam, de nem mertem soha teljesen felhúzni rajta a cippzárat, nehogy megsértse Vince nyakát, meg azóta már ki is nőtte, szóval szakítottunk.

Ez legyen kényelmes, pamut, esetleg valami melegebb, bár itthon meleg van, szóval elég a pamut. Erre sem kell semmilyen fölösleges baszócska – csak akadályoznának a patentolásban.

Fontos megjegyeznem, hogy a fent említett ruhadarabokból sok kell, mert van, hogy egy nap 4-5 szett is elesik a szivárgó folyadékok elleni harcban. Márpedig a babák szivárognak. Minden testnyílásukból, néha külön-külön, gyakran egyszerre.

Itt van például a bukás. A csecsemők buknak – ez azt jelenti, hogy tök váratlanul néha visszajön egy jókora adag ilyen-olyan állagú tej a gyomorból – ez vagy még tök folyékony, vagy már túrós állagú, az étkezés óta eltelt idő függvényében. Ha nem rajtam van a gyerek és a két mellem közé folyatja be,(vissza a feladónak) akkor az ő nyakán folyik végig (sosem a ruhán) be egészen a body alá. Mindig. Van kis partedli, amit rá lehet tenni a babára, de egyrészt mindig felkunkorodik, mint a gallér, másrészt elfelejtem, harmadrészt meg, mivel Vince a rólam eddig általa leszívott zsírt kizárólag a nyakára konvertálta, (már hintőporoznom kell a kis redőket a nyakán, hogy ne pálljanak be) ha még ráadok egy ilyet, akkor aztán tényleg úgy fog kinézni, mint Hammond tábornok a Csillagkapuból egy céges vacsorán.

Hammond

Egyéb ruhák: Sok icipici übercuki holmit lehet újszülötteknek vásárolni, ajándékozni. Ilyenek a kis ingecskék, farmernadrágocskák, cipellőcskék, mittoménmicskék. Nem kellenek. Ki az, aki otthon farmerben van???  Persze egy jó meleg sapka, ha kimegyünk (Meg kell jegyeznem, hogy mi amolyan “hordozósak” vagyunk, tehát itthon is és ha sétálunk akkor is, Vince hordozókendőben van a testünkön, így szinte minden testrészét melegítjük. A babakocsit csak itthon szoktam használni, ha épp fürdök például, akkor beleteszem a mózeskosárba és begurítom a fürdőszobába, így, ha közben felébred és sír, óriás fókaként ki tudom vetni magam a habok közül villámgyorsan és csak a fürdőben lesz minden csuromvizes.), esetleg egy plusz zokni. De cipő? Persze ha valaki nagyon unatkozik és élvezi, hogy egy nem létezően piciny lábra cipőt húzzon…. 🙂  Ha a klasszikus babahordozóban visszük őt autóval valahova, akkor is leginkább nagyon meleg takarókba bugyolálom.

Textilpelenka: Ugyan nem ruhadarab, de az igazi Jolly Joker! Amikor először olvastam a neten egy listát arról, hogy mit kell beszerezni, mire megérkezik az újszülött (még az előző életemben), akkor nem értettem, mi a francnak a textilpelenka, hiszen eldobhatót használok. Na ma már tudom. Azzal törlöm le a bukást, a pisit, a nyálat, a kezet az arcot (persze nem ugyanazzal-van egy tonna és folyamatosan mosunk). Szóval mindenre az kell. Azt terítem büfiztetéskor a vállamra (mindig leesik, mire Vince bukik ), azt terítem sokszor alá, ha lefekszik valahova, a legtökéletesebb fegyver a szivárgások ellen.

Helyes pelenkázás: Nagyon kell figyelni, hogy a pelenka szélei szépen el legyenek igazítva, benntartandó a dolgokat, és ami kisfiúknál rendkívül fontos: A cerka állása fél hat kell legyen, különben kispriccel még a legjobb pelenkából is. És mai felfedezésem: Nagyobb pelenka NEM azért kell, mert a gyerek nő! Egyszerűen több lesz a salakanyagkibocsátás, illetve nagyobb erővel jön a cucc. Vince 10-ből 8-szor a pelenkázás idejére időzíti a pisilést, mégpedig pontosan akkorra, amikor már szépen letöröltem róla a kakit, bekenegettem a csudijó popsikrémmel és elfordulok jobbra, hogy kivegyek egy tiszta pelenkát. Ilyenkor jön a “kis aranyeső”, általában két részletben, hogy miután az első adagot egy gyorsan odatartott popsitörlővel elcsípve egy pillanatra felengedjek, a másik adag beterítse a pelenkázót, Vincét és a ruháit. (Ha éppen kicsit vérbőbb a cerka, akkor Vince fejét is -szegény.) Új módszerem, hogy addig ott tartom a régi pelenkát, mintegy mobil  squash-falként és várom a lövellést, de így néha, ha nagyon rugdos közben, akkor kakis lesz a talpa – nem szerencsés. Így tud egy kisbaba szarba lépni. Volt olyan pelenkázás is, ami úgy nézett ki, hogy levettem a régit, mire az újat feltettem volna, pisilt, tehát lepisilte az újat, így kellett még egy, de amikor elfordultam, kakilt, tehát a pelenkázót is tisztítani kellett, majd mire az új pelenkát ráraktam volna, megint pisilt, persze megint lepisilte a pelenkát…így használtam el négyet egy pelenkázáskor. 🙂

A kórházban azt tanították, hogy etetés ELŐTT kell tisztába tenni a babát. Ez egy hülyeség. Értem én, hogy ők ezt azért mondták, mert így felébreszthető az újszülött (ahogy egy nővér mondta: “alvó baba iszik, eszik – cumisüvegből – , de nem szopik). A babák anyagcseréje vagy etetés közben jár csúcsra, vagy etetés után. (Végülis a felnőtteké is.) Amikor én iszom szoptatás közben, mialatt ugye Vince táplálkozik, és még kakil is: na az az igazi biológiai gyártósor! A “hogyan készült” műsorban megérdemelne egy jelenetet. Arra is gondos körültekintéssel oda kell figyelni, hogy kaja után még esetleg várjunk egy kicsit, mivel lehet még ez-az a tarsolyban. I, a férjem egyszer egy meggondolatlanul hamar elkezdett pelenkázás közben (igen, ő is rendszeresen, csodaapukaként pelenkáz) felvette Vincét a vállára, mikor épp pucér volt deréktól lefelé – mármint Vince, és pont akkor jött  a második adag gyártósoron végigfuttatott ex-anyatej… Nem nevettem. Nagyon.

Egyébként két szabadalmaztatni való ötletem is van: az egyik a popsitörlő melegítő, mert a babák utálják, ha hideg. A másik a vállratapadó textilpelenka.

vincehathetes

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: